Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά (ΕΣΠΑ 2007-2014)

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ2007 – 2014: Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στις Περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση () που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (2010-2015). Επιστημονικά υπεύθυνη του Έργου: Ευαγγελία Τρέσσου. Μέλη της Επιστημονικής Ομάδας : Μητακίδου Χριστοδούλα, Καραγιάννη Παναγιώτα.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Ρομά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υποχρεωτική εκπαίδευση, σε παιδιά και νέους Ρομά που διαρρέουν από το σχολείο, σε εκπαιδευτικούς, στις κοινότητες Ρομά και στην ευρύτερη κοινότητα. Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βρίσκονται:

α) παιδιά Ρομά που είναι σε ηλικία υποχρεωτικής φοίτησης αλλά είναι εκτός σχολείου

β) παιδιά Ρομά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο-Γυμνάσιο), αλλά έχουν ελλιπή φοίτηση και διαρρέουν από το εκπαιδευτικό σύστημα ή παραμένουν αλλά χρειάζονται παιδαγωγική, γλωσσική και γνωστική υποστήριξη.

Το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελέσει μια ολιστική, πολυεπίπεδη παρέμβαση, που χρησιμοποιεί την έρευνα-δράση ώστε παράλληλα με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των παρεμβάσεων να γίνεται και μια συστηματική διερεύνηση με στόχο τη βελτίωση τους. Αποσκοπεί στη δημιουργική διάδραση των δραστηριοτήτων στην ίδια παρέμβαση, όσο και στην αμοιβαία συμπληρωματικότητα των επιμέρους δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήθηκαν οι υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες, έτσι ώστε να μην ακυρώνονται γνώσεις και εμπειρίες και να αποφεύγονται αστοχίες και λάθη του παρελθόντος.